niedziela, 9 września 2012

Buraczki marynowane

Malutkie buraczki zawsze marynuję, są doskonałe do obiadu, do barszczu, do sałatek, jak kto lubi;)





Składniki:

Buraki czerwone ( małe)
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
½ szklanki cukru
1 łyżka soli kamiennej ( nie jodowana)
opcjonalnie kminek i czosnek











Przygotowanie:

Małe buraczki należy dokładnie umyć i ugotować w całości. Po ugotowaniu odcedzić , wystudzić i obrać. Wodę na zalewę gotuję, następnie dodaję ocet, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszam do rozpuszczenia się składników. Do starannie umytych i wyparzonych słoików wkładam czosnek ( 1-2 ząbki pokrojone na cząstki ) i kminek ( pół łyżeczki) ale do części, i oczywiście buraczki, dość ciasno. (Buraki z kminkiem wykorzystuję do ugotowania barszczu) Zalewam gorącą zalewą, zakręcam i pasteryzuję, od zagotowania 20 minut.







6 komentarzy:

  1. zabieram się do roboty, ocenie po zrobieniu, ale zapowiada się dobrze

    OdpowiedzUsuń
  2. super.cała rodzina się zajada

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre buraczki, cała rodzina sie zajada, korzystam z tego przepisu już drugi sezon :)) Polecam!!! Pychota

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...